Fiscaliteit
Goud verkopen en belasting

Wie goud bezit of verkoopt, kan te maken hebben met fiscale regels. In dit artikel zetten we alles op een rij, zodat u weet wat uw rechten en plichten zijn bij het verkopen van goud.
Goud verkopen en belasting: wat zijn de regels?
Het verkopen van goud is voor veel mensen een manier om te profiteren van de actuele goudprijs. Maar hoe zit het eigenlijk met de belasting? In dit artikel leggen we uit wat de fiscale regels zijn bij het verkopen van goud, en wat dat betekent voor uw aangifte inkomstenbelasting.
Het verkopen van goud kan fiscaal voordelig zijn, maar het is belangrijk om de belastingregels goed te begrijpen. In Nederland geldt specifieke wet- en regelgeving met betrekking tot het aanhouden en verkopen van beleggingsgoud. Dit artikel legt uit hoe het zit met belasting bij verkoop van goud, zowel voor particulieren als voor ondernemers.
Hoe zit het met verkopen van goud en belasting?
Voor particulieren geldt dat de winst bij verkoop van goud in de meeste gevallen niet belast wordt. De Belastingdienst beschouwt goud als onderdeel van je vermogen, wat onder box 3 valt. Alleen het bezit van goud wordt belast, niet de gerealiseerde winst bij verkoop.
✅ Geen belasting over de winst bij verkoop.
📦 Wel belasting over de waarde op de peildatum (1 januari) in box 3.
Hoe werkt belasting in box 3 bij goudbezit?
In box 3 wordt jaarlijks gekeken naar je totale vermogen, waaronder spaargeld, beleggingen, en fysiek goud. De waarde van je goud op 1 januari van het belastingjaar moet je opgeven. Hierover betaal je belasting als je boven het heffingsvrije vermogen uitkomt (in 2025 is dit € 57.000 per persoon, € 114.000 voor fiscale partners).
De belasting is gebaseerd op een fictief rendement dat varieert per vermogenscategorie, en daarover wordt een vast percentage belasting geheven.
Wat als je handelt in goud of als ondernemer goud verkoopt?
Voor ondernemers of professionele handelaren gelden andere regels. Als je als ondernemer goud verkoopt, valt de winst onder de inkomstenbelasting (eenmanszaak) of vennootschapsbelasting (BV). De verkoopopbrengst moet worden opgenomen in de jaarrekening of administratie.
Als particulier structureel handelt in goud met winstoogmerk, kan de Belastingdienst dit aanmerken als resultaat uit overige werkzaamheden (box 1). In dat geval is de winst wel belastbaar.
BTW bij verkoop van goud
Bij beleggingsgoud is de verkoop vrijgesteld van btw, zowel bij inkoop als verkoop. De voorwaarden zijn:
- Goud moet een zuiverheid hebben van minstens 995/1000 (voor baren).
- Of een gouden munt moet gangbaar zijn geweest als wettig betaalmiddel en tegen een beperkte premie worden verkocht.
Bij verkoop van sloopgoud of sieraden aan een goudinkoper kan wel btw van toepassing zijn, afhankelijk van de situatie en status van de koper/verkoper.
Verkoop van goud vanuit het buitenland
Woon je in het buitenland en verkoop je goud in Nederland? Dan gelden mogelijk andere fiscale regels afhankelijk van het land waar je belastingplichtig bent. In dat geval is het aan te raden een belastingadviseur te raadplegen over mogelijke dubbele belastingheffing of vrijstellingen op basis van belastingverdragen.
Aangifte doen: hoe en waar?
Als je goud bezit, moet je dit opgeven in je jaarlijkse belastingaangifte in box 3 onder de categorie ‘overige bezittingen’. Bij verkoop hoef je alleen iets aan te geven als:
1. Je hierdoor uitkomt boven het heffingsvrije vermogen.
2. Je handelt met winstoogmerk (box 1).
3. Je de verkoop doet als ondernemer.
Disclaimer: Inkoop Edelmetaal geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Raadpleeg een financieel adviseur om zeker te zijn van de huidige wet- en regelgeving omtrent het verkopen van edelmetaal en de Belasting.