Zilver
Hoe goud en zilver bewaren?

Het correct opslaan van gouden en zilveren munten voorkomt krassen, verkleuring en waardeverlies. In dit artikel ontdek je de beste opslagmethoden, van thuisbewaring tot professionele kluizen. Leer hoe je munten beschermt met muntcapsules, vochtregulatie en veilige opslaglocaties, en voorkom veelgemaakte fouten. Lees verder voor essentiële bewaartips!
Waarom is goede opslag belangrijk voor munten
Met name gouden en zilveren munten, maar ook munten van platina zijn gevoelig voor schade als krassen, deuken en soms ook vlekken. Deze beschadigingen en verontreinigingen beïnvloeden NIET de waarde van de munten. Zeker zilver heeft extra bescherming nodig. Dit edelmetaal is extra gevoelig voor oxidatie, dat leidt tot verkleuringen. Dit heeft echter geen invloed op de waarde.
Door de munten op een gecontroleerde manier op te slaan, behouden ze hun intrinsieke waarde en verzamelwaarde. Wanneer u minder waardevolle munten bezit, is een eenvoudige opslag thuis voldoende.
Opslagopties: thuis versus professioneel
Sommige munten, met een beperkte financiële waarde, of wanneer u een kleinere collectie heeft, kunt u best thuis opslaan in een goed beveiligde kluis. Kies dan wel een plek met een zo constant mogelijke temperatuur en een lage luchtvochtigheid. Gebruik in ieder geval een ingebouwde kluis die brandwerend en waterbestendig is.
Voor meer waardevolle munten zijn gecertificeerde, professionele opslagdiensten een betere optie. Deze opslaglocaties zijn meestal voorzien van temperatuur- en luchtvochtigheid controle. Meestal huurt u ze inclusief verzekering tegen diefstal en schade.
Een externe opslaglocatie is ideaal wanneer u een grotere collectie in uw bezit heeft, of wanneer u zeer waardevolle munten heeft. Voor waardevolle baren of andere bijzondere verzamelmunten geldt dat u deze beter kunt opslaan op een externe locatie. Dit kan bijvoorbeeld een kluis van ons zusterbedrijf Edelmetaal Beheer Nederland zijn. Zij hebben deze kluizen in Nederland en in Zwitserland.
Tips voor het beschermen van gouden en zilveren munten
Het is belangrijk om de juiste beschermingsmaterialen te gebruiken voor gouden en zilveren munten. Gebruik hiervoor altijd speciale muntcapsules. Hierin kunt u uw munten luchtdicht opslaan in zuurvrij plastic, zodat het edelmetaal niet kan reageren met zwavel in de lucht.
Wanneer u de munten in de muntcapsules plaatst, is het belangrijk om ze niet aan te raken met blote handen, maar gebruik zachte, niet-schurende doeken of handschoenen om huidcontact te minimaliseren. Huidvet kan namelijk permanente vlekken op munten veroorzaken, vooral op zilveren munten. Vermijdt ook contact met direct zonlicht en bewaar munten altijd in een koele, donkere omgeving.
Hoe zorgt u voor een correcte munteninventaris?
Zeker wanneer u allerlei munten bezit, is het belangrijk om voor uzelf een lijst aan te leggen, met alle gouden en zilveren munten die u bezit. Vermeld in deze lijst belangrijke informatie zoals de aankoopdatum, de aankoopwaarde, de precieze materialen waaruit de munten bestaan en eventueel de conditie. U kunt ook digitale inventarisatieprogramma’s gebruiken. Deze hebben vaak geavanceerde functies, zoals automatische updates van de marktwaarden.
Veelgemaakte fouten bij het opslaan van munten
Er zijn een aantal veelgemaakte fouten die gemaakt worden bij het opslaan van munten. Vaak worden er verkeerde materialen gebruikt voor het opslaan van waardevolle munten. Soms worden er simpele plastic zakjes gebruikt, of in ieder geval niet-zuurvrije verpakkingen. Deze veroorzaken soms oxidatie, bijvoorbeeld door schadelijke chemicaliën.
Veel mensen stapelen munten zonder bescherming ertussen op elkaar. Dit leidt vaak tot krassen. Ook kunnen de reliëf details van de munten beschadigen. Sommige mensen raken na verloop van tijd uitgekeken op hun muntenverzameling. Soms worden de munten dan minder goed onderhouden. Dit leidt soms tot permanente schade, zeker bij zilveren of platina munten, die snel beschadigd raken. Dit heeft echter geen invloed op de waarde.
Wat te doen bij schade aan munten?
Helaas kan schade aan munten, ondanks de juiste voorzorgsmaatregelen, niet altijd worden voorkomen. Mocht u beschadigingen op uw gouden of zilveren munten opmerken, beoordeel deze dan zorgvuldig. In de meeste gevallen heeft oppervlakkige schade, zoals krassen of lichte gebruikssporen, geen invloed op de waarde. Bij Inkoop Edelmetaal richten we ons namelijk op de intrinsieke waarde van het edelmetaal en beoordelen we munten op basis van het goud- of zilvergehalte. Hierdoor blijven uw munten, ongeacht lichte beschadigingen, nog steeds waardevol. Bekijk deze link voor actuele prijzen van goud, zilver of platina.
Disclaimer: Inkoop Edelmetaal geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.